Πράσινο φως στο master plan για τη Ραφήνα

Η Ραφήνα αλλάζει το λιμάνι μας αλλάζει εκσυγχρονίζεται και γίνεται ασφαλέστερο προσανατολισμένο στο μέλλον με περισσότερες χρήσεις που αφορούν τους πολίτες και τους νέους της Ραφήνας με πρόβλεψη για τον ναυταθλητισμό .

Το «πράσινο φως» της Eπιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, έλαβαν τα αναπτυξιακά έργα (master plan ) του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας ο οποίος για πρώτη φορά το 2022 σε έσοδα ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ.

Με συνολική διακίνηση 1,7 εκατ. επιβατών το 2022, το λιμάνι της Ραφήνας αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στη διακίνηση επιβατών, καθώς οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα μέσα στο λιμάνι αλλά και η διασύνδεσή του με τον Προαστιακό και την Αττική οδό έως το 2027, θα αλλάξει ριζικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της ανατολικής Αττικής και θα αναβαθμίσει το εκ νέου το Αττικό Λιμενικό Σύστημα.

Το 80% του σχεδιασμού των λιμενικών έργων έχει να κάνει με λιμενικά έργα που αφορούν την ακτοπλοΐα με αύξηση της θέσης των ταχύπλοων σκαφών.

Οι θέσεις των συμβατικών πλοίων αυτή τη στιγμή είναι 7 και παραμένουν οι ίδιες ενώ οι θέσεις των ταχυπλόων αυξάνονται από δύο σε 8 και θα κατασκευαστούν με την υλοποίηση των έργων στο προσήνεμο μόλο που θα έρχεται και θα κλείνει όλο το λιμάνι και θα δημιουργείται μία λιμενολεκάνη προκειμένου τα πλοία να μπαίνουν με ασφάλεια.

Ο παλαιός λιμένας επίσης μετατρέπεται σε λιμενικό τμήμα μικτής χρήσης όπου περιλαμβάνει θέσεις για σκάφη αναψυχής, ναυταθλητικά σκάφη και ημερόπλοια. Το μεγαλύτερο μέρος του λιμενικού τμήματος μικτής χρήσης θα φιλοξενεί σκάφη αναψυχής ενώ δημιουργούνται κτίρια όπως ο επιβατικός σταθμός λιμένα που θα φιλοξενεί παράλληλα τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και του Λιμεναρχείου.

Το συγκεκριμένο κτίριο 2.800 τετραγωνικών μέτρων θα έχει επίσης εμπορική χρήση καθώς στο ισόγειο θα υπάρχουν με καταστήματα και πρακτορεία .Επίσης έχουν προβλεφθεί ειδικές εγκαταστάσεις για την κατασκευή υποσταθμού που αφορά την ηλεκτροδότηση των πλοίων όταν αυτά ελλιμενίζονται. Στο κομμάτι περιμετρικά της χερσαίας ζώνης όπου θα βρίσκονται τα σκάφη αναψυχής έχουν προβλεφθεί και εκεί εγκαταστάσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να γίνει μία ζώνη όπου θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του λιμένα και τους τουρίστες. Στο χερσαίο χώρο του λιμανιού της Ραφήνας προβλέπεται κτίριο πάρκινγκ 220 θέσεων στάθμευσης ενώ έχει προβλεφθεί ένας μεγάλος επίσης υπαίθριος χώρος στάθμευσης στην προηγούμενη στάση του προαστιακού και συγκεκριμένα στη διασταύρωση της Ραφήνας όπου εκεί θα σταθμεύει ένα μεγάλος μέρος των ΙΧ προκειμένου να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και όχληση της πόλης.

Tags :

Share :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα σας καλέσουμε εμείς!

Κατηγορίες